TRENING ZA RODITELJE – o prepoznavanju i procesuiranju slučajeva diskriminacije

21.07.2015. održan je trening u prostorijama Udruženja građana ’’KOKORO’’- Bor, u okviru Projekta ’’Koalicija za monitoring inkluzivnog obrazovanja III’’.

Učesnici treninga bili su 10 roditelja iz različitih osetljivih grupa, koji su se na treningu upoznali sa konceptom ljudskih prava, konvencijama, pravom na ravnopravnost… Stereotipima i predrasudama koje su u osnovi diskriminacije. Kroz praktični rad učesnici su upoznati sa konceptom diskriminacije i prepoznavanje diskriminatorskog ponašanja u praksi.

Tokom treninga učesnici su upznati i sa nadležnostima Poverenika za zaštitu ravnopravnosti kao i sa sdržajem Vodiča za prepoznavanje i prijavljivanje diskriminacije u obrazovanju. U završnom delu sesije sa učesnicima je obrađen postupak pred Poverenikom i drugim mehanizmima zaštite od diskriminacije, a kroz praktičnu vežbu izlistavani su primeri najčešćih oblika diskriminacije.

Treneri su članovi tima Društva za razoj dece i mladih – Otvoreni Klub Niš.

Tokom trening roditelji su pokazali veliko interesovanje za temu i otvoreno iznosili probleme sa kojima se suočavaju u neposrednom okruženju. Otvorenost u diskusiji, lako razumevanje i usvajanje materije obećava aktivnu ulogu u nastavku projekta. Novoosnaženi roditelji će zajedno sa lokalnim koordinator Organizacije Kokoro u Boru promovisati prava dece na obrazovanje i nediskriminaciju kod roditelja i nastavnika ali i putem sastanaka sa roditeljskim i drugim udruženjima čiji je cilj pružanje podrške marginalizovanim grupama dece i njihovim roditeljima. Ovo će se vršiti putem izlaganja o tome:

  • šta podrazumeva pravo dece na obrazovanje,
  • šta je diskriminacija i kome je prijaviti,
  • zašto je važno da se svi uključe u ovaj proces,
  • koji su najčešći slučajevi kršenja prava na obrazovanje i
  • kako zaustavit/otkloniti diskriminatorno postupanje.

DSCN2473 DSCN2477 DSCN2478

Na ovaj način povećaće se informisanost i senzibilisanost roditelja da prepoznaju kršenje prava dece na obrazovanje i nediskriminaciju i evaluirati ostvareni rezultati.

 

TV prilog: http://www.dailymotion.com/video/x2ysbgq_vesti-rtv-sezam-21-07-2015_news

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *