Edukativni trening timova u Programu ‘’Osnivanje i vođenje grupe za (samo)podršku mladih u riziku – Klub za mlade po modelu GriG’’

U realizaciji projekta Podrška preventivno-razvojnim potrebama mladih „Kreativnost bez granica“ koji sufinansira Evropska Unija, UG ‘’KOKORO’’-Bor organizuje edukativni trening timova u Programu ‘’Osnivanje i vođenje grupe za (samo)podršku mladih u riziku – Klub za mlade po modelu GriG’’ od 14. do 17. januara 2020. godine.

Trening se realizuje četiri dana u Boru učešćem multidisciplinarnog i multisekorskog tima stručnih radnika obrazovanja, socijalnog, zdravstvenog i civilnog sektora iz Bora i Rešice.

Cilj je usvajanje znanja i veština za uspostavljanje i vođenje kluba, prepoznavanje emocionalnih stanja, potreba pojedinca i procesa u grupi, sposobnosti i snaga. Iniciranje i upravljanje procesom grupne razmene, tenzije i podržavanje samostalnog rešavanja životnih zadataka, donošenja odluka, animiranje i podsticanje zajedničkih aktivnosti učesnika i izgradnja lokalne mreže podrške;

Učesnici će prolaziti kroz serijal edukativnih radionica koje moderiraju dva iskusna trenera akreditovanog programa, 8 sati dnevno. Rezultati posttesta stečenog znanja i završna evaluacija predstavljaće indikator uspeha. Učesnicima će se uručiti materijali sa treninga na srpskom i rumunskom jeziku i sertifikati.

Tokom treninga angažovan je prevodilac i obezbeđena oprema, smeštaj i ishrana. Takođe, učesnici će se upoznati sa kulturom i tradicijom Srba sa fokusom na kulturno nasleđe Istočne Srbije i organizovati obilazak okoline i razgledanje muzeja Konaka Kneza Miloša i dvorca Karađorđevića u Brestovačkoj Banji i dve postavke u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru.

Kroz neformalne kontakte otvaraće se zajedničke teme, razmena i povezivanje nastavnika sa obe strane granice, na zajedničkom sastanku, koji će se organizovati u Gimnaziji ’’Bora Stanković’’. Proširiti i uspostaviti nove veze, inicijative, ideje i eventualna nova partnerstva za narednu konkusnu fazu.