Nagrada: Mesta u srcu

Fond Mesta u srcu dodelio nagrade najpozitivnijim    projektima građanske inicijative i najbolji lokalnom partnerstvu za 2009. godinu

pobednici-2010-150x150Na svečanosti održanoj 10. novembra 2010. u Skupštini grada Beograda, Fond Mesta u srcu dodelio je nagrade organizacijama koje su u 2009. godini sprovele projekte sa najpozitivnijim efektima u svojim lokalnim zajednicama. Uz podršku i u saradnji sa Kancelarijom za tehničku podršku organizacijama civilnog društva (TACSO) EU, ove godine je po prvi put dodeljena i nagrada za najbolje lokalno partnerstvo.

Svečanoj dodeli nagrada prisustvovali su predstavnici svih organizacija finalista, a žiri koji su činili istaknuti predstavnici civilnog društva i poslovnog sektora izabrao je tri najbolje lokalne inicijative i najbolje lokalno partnerstvo. Kompanije koje učestvuju i podržavaju rad Fonda Mesta u srcu, pored robnih nagrada, obezbedile su i fond od 11.500 evra za novčane nagrade dobitnicima u obe kategorije.

Prvoplasiranoj organizaciji u kategoriji najpozitivnije građanske inicijative, Eko klubu “Zeleni putokazi” iz RaškeErste Banka a.d. Novi Sad ove godine je obezbedila novčanu nagradu u iznosu od 5000 evra.

Obrazlažući odluku žirija, predsednica UO Mesta u srcu, Andrea Brbaklić, izjavila je da je u okviru nagrađenog projekta „prepoznat doprinos širenju društvene odgovornosti i ekološke svesti, jer je pored više akcija čišćenja divljih deponija, uz učešće nekoliko stotina volontera, učenika osnovnih škola, javnih komunalnih preduzeća, Direkcije za urbanizam i Vojske Republike Srbije, na sistemski način rešen i problem odlaganja otpada u seoskom području Opštine Raška“. Projekat je sproveden uz podršku Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice i finansijskim sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u okviru programa Inicijativa javnog zagovaranja civilnog društva u Srbiji.

Kompanija Siemens je dodelila vaučer u vrednosti od 2000 evra organizaciji „Kokoro“ iz Bora za osvojeno drugo mesto u kategoriji za najpozitivniju građansku inicijativu. Kroz akciju primarne prevencije adolescentne zloupotrebe droga u Boru, aktivnom participacijom mladih, nastavnika, roditelja, lokalne vlasti, policije i građana ostvareno je podizanje svesti javnosti o problemu narkomanije i načinima prevencije, uz promovisanje zdravog ponašanja i zdravog načina života.

Trećeplasiranoj u istoj kategoriji, neformalnoj grupi „Kobre“ iz Donje Toponice kod Niša, kompanija Microsoft Srbija je dodelila vaučer u vrednosti od 1500 evra. Oronuli Dom kulture u Donjoj Toponici pretvoren je u kulturni centar za meštane više sela, koji poseduje salu za edukaciju, sportske aktivnosti i prvu seosku biblioteku, čime je postao mesto za održavanje tematskih radionica i okupljanje mladih i starijih meštana.

U kategoriji najbolje lokalno partnerstvo, Telenor i Telenor fondacija su dodelili 3000 evra i besplatni internet modiDruštvu za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Trstenik, za projekat pod nazivom „Kuća za nas u srcu grada!“. Društvo za pomoć MNRO okupilo je brojne partnere iz javnog i poslovnog sektora u Trsteniku oko inicijative za izgradnju kvalitetnijeg dnevnog boravka za svoje korisnike, obezbedivši na taj način zbrinjavanje većeg broja dece, rad prema evropskim standardima i  bolju integrisanost u lokalnu zajednicu.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *