Živeti zajedno u svetu različitosti

U okviru projekta “’Živeti zajedno u svetu različitosti’’ koji realizuje u Boru UG ’’KOKORO’’- Bor uz podršku  Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, timovi volontera Kokoro, učenici borskih srednjih i osnovnih škola, fotografisali su različite sadržaje diskriminacije i poruke mržnje, tj. različite oblike poziva na netoleranciju i netrpeljivost prema kulturno različitima koje su detektovali u javnom prostoru. Čitav dokumentovani materijal broji preko 60 poruka/grafita koje su identifikovane i zabeležene na javnim površinama u Boru, i koje svojom vidljivošću takođe obrazuju naš svakodnevni urbani pejzaž, ali i obeležavaju naše (in)direktno pristajanje i suživot sa ovakvim nedopustivim praksama kulturne diskriminacije i govora mržnje. U foto-albumu Vam stoga predstavljamo samo izbor dominantnih motiva sa nedvosmisleno negativnim sadržajima, u kojima su diskriminacija i interkulturalna netrpeljivost prema različitostima uperene najpre ka etničkim i nacionalnim manjinama, ali i manjinama koje su obeležene prema svojoj rodnoj pripadnosti ili seksualnoj orijentaciji.

Veliki broj dokumentovanih grafita sa porukama mržnje i netolerancije zabeležene su u delovima grada nastanjeni pripadnicima etničkih manjina, pre svega romske. Stoga, prisutnost i vidljivost ovih poruka u tim područjima zapravo dodatno ukazuje na jasnu targetiranost ovih subjekata, ali ujedno i dodatno utvrđuje pokušaje i prakse socijalne i kulturne segregacije. S tim u vezi se nameće i jasna potreba za direktnim suočavanjem i promenom takvih društveno nepoželjnih modela ponašanja.

Akcija, takođe predstavlja  svojevrstan uvod u naredne aktivnosti u kojima će glavnu ulogu imati naši mladi ali i ostali sugrađani u zajednici. Cilj je, najpre otvoreno suočavanje i promišljanje brojnih izazova i potencijala interkulturalnosti i zajedničkog života u Boru – putem prezentovanja materijala u javnosti i u pratećoj debati, kao i putem dodatnih akcija u javnom prostoru. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane građane Bora i drugih zajednica da se uključe i pruže podršku u suočavanju sa ovim društveno-kulturnim fenomenima, praksama i porukama kojima smo svi okruženi. Stoga Vas pozivamo da najpre pogledate dokumentovani sadržaj, a potom i uzmete aktivno učešće time što ćete podeliti i komentarisati materijal i jasno se odrediti prema njihovim uvredljivim i diskriminatornim/nasilnim porukama i sadržinama. Takođe Vas pozivamo da sa nama na ovoj stranici podelite svoja (negativna i/ili pozitivna) iskustva i prakse i priložite nove materijale koji su dokumentovani u vašem neposrednom svakodnevnom okruženju, a koji mogu svedočiti o sličnim praksama netolerancije, diskriminacije i predstavljaju pretnju interkulturalnosti i zahtevaju aktivno delovanje da bi se izmenile i izmestile iz javnog života.

Najzad, ovim Vas pozivamo da iskažete nužnu dozu smelosti i slobode u suočavanju sa ovim sadržajima i ovakvim oblikom javnih poruka koje odražavaju i podstiču na mržnju i netrpeljivost.  Da doprinesete i pokažete da su ovakve poruke i prakse, iako na žalost sveprisutne u javnosti, u javnom prostoru – u javnom govoru i ponašanju – nedvosmisleno nepoželjne i štetne ne samo za društvene i kulturne grupe kojima su namenjene, već i za čitavo društvo i njegovu zrelost i budućnost; na kraju nudi priliku i da se podrže napori volontera uloženi u praktične promene, ali i da se podstaknu ostali mladi u promenama.

Pregled fotografija sa porukama govora mržnje i komentari na:

Volonteri UG " Kokoro" Bor snimili su govore mržnje u javnim prostorima u Boru u okviru projekta "Živeti zajedno u svetu…

Geplaatst door UG " Kokoro " Bor op Dinsdag 21 april 2020