Kampanja MODS-a

RODITELJ PLUS = batine MINUS

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS pokrenula je nacionalnu kampanju koja ima za cilj unapređenje roditeljske prakse kroz promociju uspešnih primera u odgajanju dece bez fizičkog kažnjavanja.

Težimo društvu u kome su svako dete i roditelj srećni u porodici kao mestu ljubavi, tolerancije i poštovanja.

Postavili smo sebi zadatak da direktno uključimo, tokom kampanje, najmanje 3.000 roditelja koji nenasilno vaspitavaju svoju decu i koji mogu iz svog ličnog ugla da prenesu znanje, priču i iskustvo – kako im to uspeva.

U tome će nam pomoći članice MODS-a, organizacije koje rade sa decom i za decu i kojih ima preko 90 u 40 gradova i opština, njihovi članovi, aktivisti i roditelji.

Kampanja je zvanično počela 15. maja na Međunarodnog dana porodice i trajaće do kraja decembra 2014.

Roditelji koji se priključe kampanji biće pozvani da potpišu „deklaraciju roditelja Srbije„,da pozovu nove roditelje da se uključe u kampanju,tako što će će i oni potpisati deklaraciju,da podele svoje iskustvo u vaspitanju dece sa drugim roditeljima,da lajkuju FB stranu kampanje,pozivaju druge roditelje da lajkuju FB stranu kampanje,da popune anketu o vaspitnim stilovima,postuju dobre primere nenasilnog  vaspitanja dece,obaveštavaju gradski tim o broju roditelja koji su se uključili u kampanju.

Na  https://www.facebook.com/roditeljPLUS :  možete naći informacije o kampanji, deliti roditeljske prakse bez fizičkog kažnjavanja, edukativne materijale…

Za više informacija obratite se kontakt osobama:

  • za Vojvodinu: Tatjana Lazor Obradović, Centar za proizvodnju znanja i veština, tatjana.lazor@gmail.com, telefon: 021 300 666 4
  • za Beograd: Dragana Soćanin, UG Roditelj, dsocanin@gmail.com telefon: 011 3165-375
  • za Pančevo: Valentina Zavišić, Inicijativa za inkluziju VelikiMali valentina.zavisic@gmail.com
  • telefon: 013 344 141
  • za zapadnu Srbiju: Jelena Žunić Cicvarić, Užički centar za prava deteta, j.zunic@eunet.rs
  • telefon 031 510 180
  • za istočnu Srbiju: Jovan Marinković, Otvoreni klub, jovanmarinkovic0@gmail.com
  • telefon: 018 523 422
  • za južnu Srbiju: Vesna Cvetković, UG Nexus-Vranje, nexusvranje@gmail.com telefon: 017 74 31 484

 

PORUKE ZA RODITELJE

 

  • Razgovarajte sa detetom, stavite mu do znanja da ste tu za njega, da razumete njegova osećanja, da razvijate njegove kapacitete da se nosi sa zahtevima društva i odrastanja.
  • Kada god možete, idite „u susret” detetovom ponašanju. Objasnite šta se događa, zašto je važno nešto raditi ili ne, PRE nego što dete uradi nešto što ne želite.
  • Imajte na umu da i kada tera inat, testira granice, izgleda neposlušno – dete istražuje, i vas poziva da budete roditelj i naučite ga šta da radi u toj situaciji. Fizička kazna ne pruža detetu informacije o tome šta se događa, kako se oseća, šta radi, zašto je nešto u redu ili nije.
  • Fizička kazna češće je rezultat emocija, stresa, straha ili ljutnje roditelja, nego osmišljenog vaspitnog koraka. Dete nije odgovorno za vaše emocije i ne ume i ne treba da brine o njima! Kada ga kažnjavate isključivo fizički na njega “svaljujete” sve svoje negativne emocije, što ono ne može da razume.
  • Budite spremni da rastete sa detetom. Iako ste odrasli, niste završili sa razvojem! Roditeljstvom je vaš razvoj u jednom delu tek počeo! Taj deo podrazumeva i adekvatne reakcije na neželjena ponašanja deteta.
  • Ukoliko vas je dete toliko ‘’izvelo iz takta’’ i ne vidite drugo rešenje osim da ga istog trenutka fizički kaznite – zaustavite se, udahnite duboko i razmislite o preduzimanju nekih koraka koje možete naći na fb grupi RODITELJ PLUS = BATINE MINUS.

 

Ovim se ove preporuke ne zavrsavaju. Ovo je otvorena lista i pozivamo vas da je dopunite, da sa nama podelite vaša iskustva. Priključite nam se, podelite svoje uskustvo sa sebi sličnima, pošaljite vašu priču o uspešno savladanim preprekama….

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *