Projekat: „Monitoring inkluzivnog obrazovanja i procesuiranje diskriminacije“

Projekat „Monitoring inkluzivnog obrazovanja i procesuiranje diskriminacije“ realizuje se u 5 zajednica u Srbiji od 01.06.2015 – 31.05.2017. godine. Sprovodi ga Koalicija Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša nosilac projekta i partnerske organizacije UG „Roditelj“ iz Beograda, Užički centar za prava deteta iz Užica, „KOKORO-Bor“ iz Bora i „Dečja radost“ iz Zaječara u svojim zajednicama. Cilj projekta je promocija i zaštita prava deteta na kvalitetno obrazovanje organizovanjem monitoringa i sprovođenjem procedura za otkrivanje i prijavljivanje slučajeva diskriminacije i drugih oblika kršenja prava deteta u obrazovanju.

U novom, četvrtom po redu, projektnom ciklusu fokus je na izradi kratkog animiranog filma, telefonske aplikacije za informisanje o proceduri prijavljivanja diskriminacije i vodic-za-roditelje koji je dopunjen sa novim relevantnim informacijama u oblasti diskriminacije u obrazovanju, kao što je usvajanje novog pravilnika o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije od strane zaposlenog, deteta, učenika ili trećeg lica u ustanovi obrazovanja i vaspitanja. Pored ovih aktivnosti, planirano je i održavanje ukupno 5 panel diskusija u gradovima u kojima deluje Koalicija, kao i održavanje 15 sastanaka sa roditeljima i predstavnicima škola u manjim mestima, organizovanje redovnih nedeljnih konsultacija sa roditeljima,mapiranje i prijavljivanje slučajeva diskriminacije, promotivne aktivnosti projekta i održavanje koordinacionih sastanaka partnera.

Podršku Koaliciji i roditeljima tokom trajanja projekta pruža i Komitet pravnika za ljudska prava -YUCOM iz Beograda kroz preventivno delovanje, besplatnu pravnu pomoć, savete roditeljima i procesuiranje slučajeva diskriminacije kod Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Takođe zagovaranjem kod Ministarstva prosvete i drugih ključnih aktera na nacionalnom nivou.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Fondacijom za otvoreno društvo, Srbija.

Više informacija o radu Koalicije za monitoring inkluzivnog obrazovanja, realizovanim aktivnostima i rezultatima iz prethodnih ciklusa, kao i šire informacije o ovom ciklusu projekta na sajtu Otvorenog kluba na linku:

http://oknis.org.rs/koalicija-za-monitoring-inkluzivnog-obrazovanja/index.php

Link ka filmu o diskriminaciji “Ninina priča“

https://www.youtube.com/watch?v=7kLaZ06HWew&index=1&list=PLlEb2M2He0_TGN_h7qvniOj1459vqTtPA

Link ka sajtu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti RS:

http://ravnopravnost.gov.rs/

Link ka sajtu Zaštitnika građana RS:

http://www.ombudsman.rs/

Link ka novousvojenom Pravilniku o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije od strane zaposlenog, deteta, učenika ili trećeg lica u ustanovi obrazovanja i vaspitanja („Sl. glasnik RS, br 22/2016“):

http://muzickasu.edu.rs/wp-content/uploads/2015/12/Pravilnik-o-bli%C5%BEim-kriterijumima-za-prepoznavanje-oblika-diskriminacije.pdf

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *